La percepció de la ciutadania abans i durant el coronavirus

2
292
El Ayuntamiento realiza una encuesta anual para conocer la opinión de los ciudadanos. / Fuente: Freepik (makyzz).

Fa unes setmanes es va fer públic el Baròmetre d’opinió municipal de l’Hospitalet. Hi recull les opinions dels hospitalencs i hospitalenques sobre hàbits d’informació, situació personal i familiar, imatge de la ciutat i els barris, la gestió municipal i coneixement i valoració dels polítics. La nostra companya Patti Elias ha fet una notícia per explicar-nos els principals continguts d’aquesta enquesta municipal. Ara bé, haurà canviat el coronavirus les nostres prioritats? Per saber-ho, hem fet una enquesta que t’animem a respondre. Gràcies!

L’últim Baròmetre municipal de l’Hospitalet senyala que el nombre d’habitants que se senten més catalans que espanyols ha disminuït cap a un 19’1%, mentre que el percentatge dels que afirmen sentir-se més espanyols ha augmentat fins a 19’9%, 13’5% més que l’any passat. D’altra banda, el 61’8% dels enquestats creu que Núria Marín està fent una bona gestió.

El baròmetre que es va realitzar el passat desembre, amb una mostra de 1.300 hospitalencs, ajuda a reflectir les percepcions de la ciutadania abans del coronavirus. El 64’8% dels entrevistats van votar en les eleccions municipals de 2019. Sobre el total d’enquestats, principalment al partit del PSC-CP (30’4%), ERC-AM (11’2%) i L’H en Comú Podem – En Comú Guanyem (9’2%). De fet, 6 de cada 10 dels enquestats es posiciona en l’esquerra o centreesquerra.

Quant al sentiment nacionalista, el 51’8% dels hospitalencs se senten tan espanyols com catalans. Ara bé, és destacable que el percentatge d’habitants que tenen sentiment catalanista ha passat de ser d’un 27’5% a un 19’1% aquest any, mentre que els habitants que es consideren més espanyols o exclusivament espanyols se situen en un 19,9 % (13,5 % més que l’any passat). D’aquesta manera, és evident que el 67% dels enquestats es manifesta com a no independentista, tot i que alguns declaren espontàniament que no pertanyen a cap de les dues opcions (5’2%).

Pel que fa a l’administració al consistori, els ciutadans han estat demanats per una valoració dels partits amb representació al municipi. El PSC és l’únic aprovat, amb una mitjana de 6, i el partit pitjor valorat ha estat el PP, amb un 2’7. L’actuació de l’alcaldessa, però, ha estat ben valorada. Fins un 71’8% de la població tenia coneixement de Núria Marín, i quasi el 62% dels enquestats opina que està sent una bona alcaldessa. La nota que rep és de 6’5. De la mateixa manera, la nota pertanyent a la gestió de l’Ajuntament ha incrementat al 6’3.

En general, els habitants de l’Hospitalet es mostren optimistes. La majoria dels enquestats estan satisfets de viure a la ciutat i afirmen que s’hi senten identificats. A més a més, un 49% creu que la ciutat i el barri han millorat, respecte el 34’3% que opina el contrari, i el 12’8% que pensa que està igual. Si es pregunta als habitants quines són les principals preocupacions, el 35’2% destaca espontàniament la inseguretat ciutadana. La neteja (19%) i la immigració (16’8%) no es queden enrere, doncs també constitueixen un problema important a nivell de ciutat, amb el mateix resultat que l’any passat. Tot i així, s’ha constatat un descens en les preocupacions relacionades amb l’economia.

De manera concloent, però, es pot afirmar que l’evolució de l’Hospitalet es manté constant, i els pronòstics indicaven que milloraria abans de la crisi econòmica que es preveu que comportarà el COVID-19. Ara, tot resta obert i caldrà veure com afecta la pandèmia a la percepció de la ciutadania sobre els seus problemes.

Contesta la nostra enquesta per saber-ho!

2 Comentarios

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here