Arturo Portela: «Tots necessitem ajuda des del moment del naixement»

1
421

A l’Arturo Portela (Barcelona, 1973) el vaig conèixer fa quatre o cinc anys, no recordo on, però segurament a una de les moltes assemblees que es convocaven per crear un espai municipalista. L’Arturo és president, i suposo que fundador, de l’associació Sumem.

Fundada en el 2014, aquesta entitat defensa els drets de les persones amb qualsevol mena de discapacitat o diversitat funcional.

Arturo, m’agradaria que ens expliquessis de la manera més senzilla possible què és la diversitat funcional.

El terme diversitat funcional es refereix al fet que cada membre de la societat té unes determinades capacitats, que han de ser gestionades de manera que no es produeixin exclusions o discriminacions.

Què et va empènyer a muntar una entitat com aquesta?

Després d’haver estat ajudant en altres entitats em vaig adonar que faltaven més reivindicacions a l’hora que es defensés la diversitat funcional. No es complia la llei d’accessibilitat universal i no es denunciava amb la intensitat que jo creia que calia.   

Una de les vostres principals lluites és aconseguir que el govern de la ciutat compleixi la llei d’accessibilitat universal. Com és possible que en ple segle XXI i a un país que es diu del primer món, s’hagi de constituir una associació que defengui uns drets reconeguts per llei?

És una bona pregunta que nosaltres també ens fem. Hem vist que es diuen moltes coses, però que després no es fa res. També que es fan “parches” que després es venen com si s’hagués fet una barbaritat de feina. Bé, creiem que hi ha molta hipocresia i manca de voluntat política.

Hi ha moltes coses encara per fer. Per exemple, el 4 de desembre de 2017 tots els edificis han de ser accessibles, d’acord amb el que disposa el Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social s’estableix que en els edificis construïts abans del 4 de desembre de 2010 tenen de termini fins el 4 de desembre de 2017, a partir del qual són exigibles els «ajustos raonables» en matèria d’accessibilitat.

Doncs encara no és així. I més a prop encara. L’edifici d’Hisenda que hi ha a l’avinguda Masnou crida a les persones a través d’un número i un xiulet, però no diu el número. Una persona amb una discapacitat visual no podrà saber mai quan és el seu torn.

Tinc entès que la vostra associació té uns cinc anys de vida. Tot i ser tan jove, en tots aquests anys heu donat suport a moltes persones. Ens pots explicar el tipus de suport que doneu i quines són les diversitats o discapacitats més freqüents?

Les que més es veuen i les que més hi ha a Sumem són les físiques, però hi ha cognitives, sensorials, de salut mental… Nosaltres donem suport a totes les persones que ho demanin, els guiem a l’hora del tema burocràcia, que és el pitjor.

Algunos portales de la ciudad todavía no son accesibles. / Foto: Sumem

Hi ha una cosa que em preocupa, i és la quantitat de persones, veïnes nostres, que per vergonya o perquè no volen reconèixer la seva discapacitat o diversitat, prefereixen no acostar-se a les oficines dels serveis socials per demanar el que els hi pertoca.

A aquestes persones els diria que tots necessitem ajuda des del moment del naixement i que ningú és perfecte. Afortunadament, qui no té unes capacitats té unes altres, i una persona amb una discapacitat pot tenir una capacitat que no té una persona sense ella. A més, si tots fóssim iguals, el món seria molt avorrit.

A Sumem els escoltarem, intentarem aconsellar en allò que puguem i deixarem que la persona decideixi per si mateixa. No obstant això, el gran problema és la burocràcia, que fa tot molt  embafador i complicat.

Dins de la Taula Sectorial de les Persones amb Discapacitat, Sumem va demanar l’elaboració d’una guia en braille per explicar què cal fer, quins recursos hi ha, etc. No s’ha fet res. L’ideal, però, seria posar un lloc fix, una central com té Correos, on s’escoltés a tothom i se li digués els passos a seguir i on fer-los, sense necessitat de tants desplaçaments.

Imagino que una associació com la vostra necessita advocat, psicòleg, administratiu… Tots els vostres col·laboradors són voluntaris o teniu algun empleat?

Sumem és una entitat sense ànim de lucre que es finança sobretot a través de les quotes dels socis (12 euros a l’any), oferint el nostre calendari anual i participacions de la loteria de nadal, i  amb l’ajuda d’algunes empreses  col·laboradores que ens fan un donatiu de 30 euros anuals. Amb aquests recursos només podem tirar endavant amb l’ajuda dels voluntaris.

A la nostra ciutat prop de tres-centes organitzacions reben subvencions de l’Ajuntament. Suposo que Sumem també la rebrà, en ser una entitat que dóna servei a tanta gent amb dificultats.

No, nosaltres no rebem cap subvenció de l’Ajuntament i ho fem així per salvaguardar la nostra independència. Això no vol dir que no tinguem el dret de demanar-la, potser amb el temps…

Finalment m’agradaria que expliquessis als nostres lectors on i com es poden informar per entrar o demanar suport a l’Associació Sumem.

Es pot fer a les xarxes socials de Facebook i Twitter , enviant-nos un email a sumem@outlook.es, trucant-nos al 602 10 92 13 o visitant la nostra seu que és a l’avinguda Carmen Amaya s/n al Casal Cívic Gornal.

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here