Està en perill la llengua catalana?

0
205

Una secció de Carme Rimbau Cabrera per ajudar-nos a parlar millor el català.

Avui, en lloc d’un Cal dir m’ha semblat millor un Cal fer.
Espero que sigui de la vostra conformitat.

Els catalanoparlants i en territori català, quan ens adrecem per qualsevol motiu a una persona desconeguda, si el seu aspecte ens deixa entendre que és estrangera, els parlem en castellà.

Per què?

Per cortesia? Crec que és un error. Jo sempre m’adreço en català i em trobo amb agradables sorpreses. Si no ho fem així, en realitat estem degradant aquest ciutadà o ciutadana. Són molts els nouvinguts o els residents que han fet l’esforç o han tingut la facilitat d’aprendre la nostra llengua, que també ha de ser la seva. I estic segura que quan els parlem en català amb tota normalitat, se senten orgullosos i ben considerats. Cal tenir en compte que molts d’ells són nascuts a Catalunya.

Llengua minoritària i Llengua minoritzada

Una llengua minoritària és aquella que té un nombre de parlants numèricament inferior a altres llengües, ja sigui en perspectiva mundial o en un determinat territori.
Tot i que el català podríem dir que no és una llengua minoritària -té prop de 10 milions de parlants i és la catorzena més utilitzada d’Europa-, si que ho és en els territoris on el seu ús li és propi.  

Una llengua minoritzada és aquella que pateix un procés de retracció dels seus usos públics i també privats, en la pròpia comunitat lingüística, en benefici d’una segona llengua, be sigui pròpia del territori o no.

El català es troba en una situació de llengua minoritzada, atès que pateix una restricció dels seus àmbits i funcions d’ús en un territori determinat, de tal manera que no serveix o no és necessària per a la major part d’ocasions o àmbits en què cal usar la comunicació verbal.

L’Estat espanyol incompleix desenes de punts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o minoritàries (tenint en compte només els incompliments envers el català).

L’ús del castellà com a llengua majoritària i, segons les estadístiques, fa que el català estigui en perill d’extinció. Però no es troba en una fase irreversible.

Alguns objectius

-Aconseguir que el català esdevingui la llengua comuna, de cohesió social i d’interrelació entre totes les persones del nostre àmbit lingüístic.

-Defensar els drets lingüístics i culturals de les persones que parlen català i de les que viuen als territoris de parla catalana.

Crec que cal l’esforç de tots plegats per aconseguir una normalització lingüística del català que, malauradament i a nivell pràctic, ara no tenim.Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here