Els sous dels regidors i regidores, entre el 2 % de les rendes més altes de la ciutat

3
1996
14 regidors i regidores d'un total de 27 cobraran un sou d'entre 70.000 i 75.000 euros bruts mensuals. / Estrella LH

L’Ajuntament de l’Hospitalet ha publicat els sous dels membres del Consistori que es van aprovar al primer ple del mandat 2019-2023, celebrat el passat 21 de juny. En un document inclòs al cartipàs elaborat per l’equip de Govern, que només es troba a la versió en català de la pàgina web, l’Estrella de l’Hospitalet ha pogut comprovar que les retribucions salarials augmenten en alguns casos fins al 12% i que es troben entre el 2 % de les rendes més altes de la mitja de la ciutat.

Pujada salarial generalitzada

El sou brut anual assignat a l’alcaldessa puja un 8,9 % respecte al passat mandat, arribant als 80.010 euros bruts anuals. Ara bé, si Núria Marín opta per dedicar-se en exclusiva a la Diputació de Barcelona, com fan molts primers edils per guanyar un millor sou, la nova presidenta de l’entitat supramunicipal percebria una retribució bruta mensual de 7.468,91 euros, la qual cosa suposaria un sou brut anual de 104.564,74 euros, incompatible amb els ingressos estables de la corporació municipal.

La pujada salarial més gran afecta als tinents d’alcaldia, que passen de 67.000 a 75.012  euros bruts anuals. Aquest augment del 12 % beneficia als 8 tinents d’alcaldia, dos tinents més que fa quatre anys, i situa el sou d’aquests regidors per sobre de l’assignat a l’alcaldessa a la darrera legislatura.

La pujada salarial beneficia també a l’oposició.Els portaveus de grup municipal tindran la mateixa retribució que els regidors de govern. Un augment que els porta a percebre fins a 70.000 euros anuals.

Antoni Garcia, cap de l’oposició, es troba en la mateixa situació que l’alcaldessa en formar part de la Diputació. El portaveu suplent del seu grup, Coque García, és l’únic regidor del ple amb una dedicació parcial, al 50 %.

Els vuit regidors restants que no es troben en cap de les situacions anteriors –alcaldia, tinents d’alcaldia, regidors de govern o regidors portaveus- percebran 1.625 euros per sessió plenària en concepte de dietes, fins a un màxim de 19.500 euros, única xifra que es manté de l’anterior mandat.

Al ple celebrat el 21 de juny, L’Hospitalet En Comú Podem – que va recalcar que aplicaria la limitació salarial prevista al seu codi ètic – va votar en contra d’aquesta pujada, i Esquerra Republicana, Ciutadans i el Partit Popular es van abstenir. En el cas de Catalunya en Comú, al qual pertany l’Ana González, el codi ètic estableix que es cobrarà 3,5 cops el Salari Mínim Interprofessional (SMI), és a dir, uns 44.100 euros.

Una mesura allunyada dels sous a la ciutat

El primer tinent d’alcaldia, Francesc Josep Belver, responia a les queixes que diversos grups municipals van exposar al ple afirmant que “és un tema recurrent de cada inici de mandat, es posi la quantitat que es posi”. Si bé és una mesura impopular, des del grup socialista es va argumentar que “rebaixar les retribucions dels regidors i regidores del municipi no apropa a la ciutadania” mentre sí que ho fa augmentar el SMI.

Posant en context els sous de l’actual consistori amb la mitja de la ciutat de l’Hospitalet, es troben entre el 2% de rendes més altes. Segons les dades publicades pel Ministeri d’Hisenda, la renda bruta mitja de la ciutat és de 24.045 euros (un 33 % per sota de Barcelona).

Els sous del nou ajuntament estan més lluny de la renda als barris més empobrits de la ciutat. Per exemple, a Florida – Les Planes la renda és de 20.480€ euros.

En relació amb el barems estatals, els sous municipals són 6 vegades el Salari Mínim Interprofessional, situat en 12.600 euros anuals i es situen en la categoria salarial més alta recollida per l’Institut Nacional d’Estadística.

Declaracions de béns patrimonials, pendents

Un element previst per fer més transparent la gestió pública és la declaració de béns patrimonials i de participació en societats que tots els càrrecs electes estan obligats per llei a presentar.

Aquestes declaracions s’han de dur a terme abans de la presa de possessió i al final del mandat. Fonts municipals han comentat que encara no s’han publicat al web, però que es farà “en els propers dies”. Aquest mitjà, però, no ha trobat tampoc les declaracions de l’anterior consistori.


Tabla elaborada a partir del expediente AJT/35402/2019 y el AJT/35402/2019 de la secretaria general del pleno.

3 Comentarios

  1. Senyor Francesc Josep Belver: Ja sé que aquest comentari personal no agradés al Regidor, però, dues puntuacions: Els seus comentaris deixen molt a desitjar d’un tinent d’alcalde, pel que fa a resoldre una injustícia en els sous que «és un tema recurrent en tots els principis del mandat ». Recurrent, no. És una denúncia sistemàtica de la injustícia dels seus sous que vostè modifica per recurrent, en un comentari indigne d’un alt representant del Consistori: «rebaixar els retribucions dels regidors i regidors del municipi no apropa a la ciutadania». Perquè no ho intenten alguna vegada? Que jo recordi mai ho han fet. Potser resulta que aquest gest, l’apropa a una ciutadania que potser treballa més temps que vostè i ni somiant arriba al seu nivell. És una queixa social a un «socialista».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here