FIC-LH reivindica mitjans públics locals sense publicitat per garantir el pluralisme

0
293
La taula rodona es va realitzar el 29 d'abril al Col·legi de Periodistes de Cataluya / Estrella LH

L’associació Foment de la Informació Crítica de L’Hospitalet (FIC-LH) ha reivindicat uns mitjans públics municipals sense publicitat per garantir el pluralisme a la segona ciutat de Catalunya, durant la celebració d’una taula rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

‘L’Hospitalet, un forat negre en el mapa local independent de Catalunya’ va ser el títol escollit per l’entitat promoguda per periodistes de L’Hospitalet i oberta a tota la ciutadania, amb l’objectiu de reflexionar sobre la importància de la premsa local privada per complementar l’oferta formativa dels mitjans públics.

Joan Carles Valero, periodista del Grup Vocento, editor executiu d’El Llobregat i tresorer de FIC-LH, va comparar L’Hospitalet amb un forat negre, per la concentració de població i l’absorció de llum que, a parer seu, provoca que no sigui possible que cap mitjà de comunicació privat pugui sortir a la llum.

“Hi ha un monopoli total i una competència deslleial per part dels mitjans públics municipals”, va afirmar, alhora que va posar com a exemple de bona pràctica el cas de l’Ajuntament de Sant Boi, que ha eliminat la publicitat del mitjà municipal, la qual cosa permet més pluralisme i qualitat democràtica per als veïns i veïnes de la ciutat del Baix Llobregat.

El reporter especialitzat en immigració i doctor en Periodisme, Jesús Martínez, va reflexionar sobre la importància del periodisme de proximitat per “construir democràcies”, i va advertir que cal no confondre el periodisme amb l’empresa periodística, el suport (paper o digital), els formats (escrit o audiovisual) i fins i tot la professió (poder viure de la feina periodística). I va aportar una mirada esperançada, en dir que la precarietat pot ajudar als periodistes a reinventar el periodisme.

La taula rodona es va organitzar per inaugurar l’última exposició de L’Estaca, un setmanari crític de finals dels anys 70 que va néixer amb l’objectiu de defensar una informació independent i crítica amb el poder de l’època. El periodista, historiador i secretari de FIC-LH, Jesús Vila, va explicar com la publicació va aconseguir aplegar la il·lusió i la solidaritat entre els corresponsals de L’Hospitalet de l’època i com va morir per falta d’experiència financera i comercial. L’exposició, organitzada per FIC-LH, va acompanyada per un llibre sobre el setmanari, escrit pel Jesús Vila, i ha viatjat abans per diferents espais de L’Hospitalet de Llobregat.

Finalment, la periodista i presidenta de FIC-LH, Eva Jiménez, va defensar la importància de fomentar l’esperit crític entre la ciutadania i la importància dels mitjans amb vocació crítica, com l’Estrella de L’Hospitalet, en quatre sentits: afavorir la circulació d’informació transcendental, contrastada, amb criteri professional i com a contrapoder. I va llançar una crida als assistents per contribuir amb el finançament del mitjà digital de L’Hospitalet, per no morir com va passar amb L’Estaca.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here