Vigila amb els barbarismes!

0
357

Una secció de Carme Rimbau Cabrera per ajudar-nos a parlar millor el català

La llengua pròpia de Catalunya és el català. I és la llengua oficial junt amb el castellà segons la Constitució Espanyola. Malauradament i durant molts anys el català ha estat prohibit i el castellà ha estat l’idioma dominant. Tanmateix la voluntat, constància, esforç i també el costum de molts que el parlaven com a llengua familiar, han aconseguit –hem aconseguit- conservar-lo. Tot i que fa temps que es pot parlar amb bastant normalitat, el resultat d’anys de prohibició i l’apropament amb el castellà ha fet que no es conegui prou la riquesa i la varietat del propi vocabulari. Quan participem en una conversa, no ens aturem a pensar com es diu una paraula correctament. Perquè no la sabem o perquè habitualment fem traduccions del castellà. I d’això en diem barbarisme. Fet absolutament normal si tenim en compte el que he comentat al començament d’aquest text, i també que molts de nosaltres hem tingut el castellà com a llengua escolar. Per tot plegat, m’he pres la confiança d’anar posant en aquesta nova secció alguns exemples ajudant, si és el cas, a millorar el nostre llenguatge. Potser seran correccions senzilles i que com a bons lectors i lectores ja coneixeu, però sempre en podem trobar alguna de més singular. Faré el possible perquè així sigui. Serà un petit repte i a veure qui guanya. Carme Rimbau. 

 

  • Quan veiem un vehicle que corre molt diem que va “a tota pastilla”. Que sí, que sí, que jo ho he escoltat moltes vegades. Cal dir ”a tota marxa”, “ràpidament”, “a tota velocitat”…

 

  • Un altre exemple seria el de tancar o apagar el llum o la llum. Ens haurem de referir en masculí al llum elèctric. Com també un llum d’oli, de petroli, de carbur.  Però la llum natural,  del Sol, de la Lluna, dels estels ho farem en femení… En aquests casos cal dir  apaga el llum de l’habitació, quan és artificial, o bé entrar la llum per una finestra, quan aquesta és solar.

 

  • Bé doncs, fins a la propera si així ho considereu. Me’n vaig “pitant”. No! És broma. A tot drap! Ara, sí.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here