El carrer Mas

1
691

Dani Torralba és escriptor i veí de L’Hospitalet de Llobregat. També és autor del bloc Qué he hecho yo para escribir esto

Encara el cor se m’accelera i s’alegra cada cop que evoco als seus ulls marrons, la seva rialla i cabells rissats.

Quan es disparava el darrer timbre del dia, els alumnes d’aquell Institut de la carretera de Collblanc corríem per sortir al carrer a viure la vida. Llavors acompanyava a la meva amiga a casa seva. Ella vivia al carrer Mas. Caminant al costat de l’Elena, sentia que els carrers i els edificis de la ciutat existien només per a nosaltres. Ens agafàvem les mans sense voler-ho i rèiem mentre els quatre peus ens portaven a casa seva, i un cop al portal encara xerràvem entre riures tendres una estona més i per últim, ens besàvem amb els ulls acomiadant-nos fins l’endemà.

El carrer Mas fa pujada i, al mateix temps, també baixada (depèn de la direcció que un prengui). Aquest carrer travessa el barri de la Torrassa com si fos un tall fet per un invisible i precís ganivet de pastisser. O és com unes muntanyes russes que desplacen l’ànima d’un, a milers de quilòmetres de l’epicentre del mateix ésser. Els carrers de la Torrassa són gairebé com els carrers de sant Francisco, enllà als EE.UU: unes pronunciades inclinacions que semblen que duguin directament al cel. A banda i banda del carrer hi ha comerços i habitatges. Botigues de mòbils, d’informàtica, bars, perruqueries…. Alguns establiments estan tancats. Encara es pot apreciar algun que altre edifici antic amb una arquitectura clàssica, sòlida i alhora, perquè no?, moderna…

A vegades he passat davant del portal de l’Elena, però ara ella ja no viu allà. De cop, escrivint aquestes línies, sospiro, tot recordant el dia que l’Elena em va convidar a entrar a la seva habitació, en el pis del carrer Mas. Els dos estàvem nerviosos. Els petons i les mans em tremolàvem en un silenci sonor que inundava tot l’espai d’aquella habitació. Però res va sortir com esperava, suposo que m’havia fet masses il·lusions. Després d’aquell vespre de divendres, l’Elena es va anar distanciant de mi (o jo em vaig distanciar d’ella?). Es va fer amic d’un paio de Sabadell, que se les donava de cantautor postmodern. Jo em vaig quedar encara un temps vivint sota l’ombra encisadora dels seus ulls, concretament en un carrer sense sortida on els petons i les carícies mai creixien com hi han de créixer, fins que va venir la Berta, però això és una altra història.

Per cert l’última vegada que vaig passar pel carrer Mas, vaig descobrir coses noves. Una d’elles, era una placa que posava Jardins de Francesc Pedra i Lola Permanyer. Era (i és) un petit racó on havien posat un parell d’arbres i bancs. Aquella mena d’oasi petit fa cantonada amb el carrer Joventut. Curiosament el primer nom d’aquella placa em sonava. I buscant entre els arxius guardats en la memòria, em vaig recordar que temps enrere havia treballat en un casal d’avis com a voluntari. Entre aquests avis hi havia un que es deia Francesc (i que no sempre estava de bon humor). Si la memòria no em falla, de cognom, aquell avi, es deia Pedra.

Placa en homenatge al Francesc Pedra i la Lola Peñalver al carrer Mas / Dani Torralba

Aquest tal Francesc Pedra va ser un membre del moviment comunista. Participà en l’Ateneu Llibertari de l’Hospitalet. Formà part, entre altres coses, del Comitè Revolucionari de Sants i va intervenir activament a frenar al cop d’estat de 1936 des de Pedralbes. Va lluitar tota la seva vida pels drets de la gent d’aquest país. I la Lola Permanyer, la seva companya, va ser una gran lluitadora pels drets i la igualtat de les Dones. M’agrada creure que aquests dos Francesc Pedra, són la mateixa persona. O, si no és així, dóna igual. El que em va arribar a l’ànima, és descobrir aquella placa. Senyal que la lluita d’aquesta parella no està del tot oblidada. I que potser, ben mirat, ens faria falta més Francescs i Loles, perquè mai s’ha d’abaixar la guàrdia. I més en aquests temps tan confusos i virtuals ¿O no?
I encara el cor se m’accelera…

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here