Ens Juguem el patrimoni

0
1288

Manuel Domínguez és historiador i professor de Secundària, president del Centre d’Estudis de L’Hospitalet i autor del bloc Local – Mundial

Aquests dies ens juguem el patrimoni de l’Hospitalet. Finalment, després de molts anys de retard, ha començat a treballar una comissió que ha de renovar el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA). Aquest document legal és, bàsicament, una llista d’edificis que s’han de conservar perquè els atorguem un valor.

Aquesta és la clau del patrimoni, valor reconegut socialment i protecció per part de les institucions. D’aquestes dues potes, la segona ha fallat força: les institucions polítiques, especialment la municipal, que és la que té més competències, no han conservat prou el que la població de l’Hospitalet ha valorat.

L’any 1983, el primer ajuntament democràtic aprovà el primer PEPPA, que tenia 178 fitxes (de les quals 26 eren de conjunts d’edificis). A partir de l’any següent va començar la reducció de la quantitat d’edificis protegits i el 1987 es va aprovar un altre PEPPA amb 149 fitxes (amb 21 de conjunts).

Des de la dècada de 1980 la destrucció del patrimoni arquitectònic ha patit episodis inexplicables: Can Cluset a Can Serra, El Respeto Mutuo a Santa Eulàlia, Can Jordà a La Torrassa, la Torre Ubach a Sant Josep, Can Gomar al Centre, les escoles de la República…Devem ser de les poques poblacions europees que tenim un Carrer Major postmodern.

Per legalitzar aquesta lamentable destrucció , l’Ajuntament encarregà a l’Agència de Desenvolupament Urbanístic (ADU) l’elaboració d’un nou PEPPA. Allò va ser com posar el llop a vigilar les ovelles. El conflicte entre urbanistes que volien “modernitzar” les ciutats i col·lectius que volien conservar el patrimoni va tenir un clar guanyador a l’Hospitalet i arreu del país. El nou PEPPA, el del 2001, el vigent a l’actualitat, té 110 fitxes.

La resistència a aquest procés ha estat diversa, des de les associacions veïnals, entitats patrimonialistes, col·lectius d’afectats, partits de l’oposició, particulars… Tanmateix, la majoria se saldaven amb derrotes. La tendència canvià amb la Plataforma Protegim el Canal de la Infanta a partir del 2011. Ara hi són Can Trinxet Viu, Defensem el Castell de Bellvís, No més blocs, etc.

Ara tenim una oportunitat d’ampliar la protecció a més edificis, però també d’incorporar altres tipus de patrimoni, com el natural, històric i simbòlic, arqueològic, artístic, paisatgístic… El PEPPA és un document legal insuficient per protegir el patrimoni cultural; cal un Pla Especial del Patrimoni.

També, cal que el pla sigui de gestió, no només de protecció. No pot ser que elements amb protecció legal pateixin abandonament i gradual destrucció, com la Torre Gran, Can Rigalt, Can Trinxet o Cal Masover Nou. Es tracta d’obres d’un extraordinari valor històric i artístic que es deterioren davant els nostres ulls dia rere dia! És també urgent fer un mapa de zones d’expectativa arqueològica (al que el govern municipal es va negar) i endegar algunes prospeccions.

El patrimoni pot ser molt útil si es posa al servei de la població, com ens mostra el CCM Tecla Sala, la Casa dels Cargols, l’Institut Vilumara, Can Colom, Torre Barrina, etc. No tant si es posa al servei d’empreses privades, com Can Trias o potser Albert Germans. Quins equipaments es podrien haver fet als conjunts industrials destruïts per aixecar blocs i més blocs!

El patrimoni, però, té uns altres valors, que no es poden quantificar en euros, tot i que pot generar-ne molts. El patrimoni contribueix a l’arrelament a un barri i a una ciutat, divulga coneixement i promou la memòria i la creativitat. Només quan esclaten els problemes provocats per la manca d’arrelament, coneixement, memòria i creativitat recordem com d’important hagués estat promoure tots aquests valors.

Abans de tirar a terra qualsevol construcció, recordeu que la Torre Eiffel era una andròmina als límits de París, de la que tothom pensava que era molt lletja i que es va conservar només perquè tenia algunes utilitats, com ara una antena de ràdio. Aquests dies ens juguem les torres eiffels de l’Hospitalet.

Manuel Domínguez

(per més informació

https://www.raco.cat/index.php/QuadernsCELH/article/view/276296/378062

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here